En oavslutad dikt om ett oavslutat uppror

Jevgenij Onegin har i sin kanoniska version åtta kapitel. Därutöver finns också ett nionde – en skildring av Onegins irrande efter duellen men före mötet med Tatjana – ofta med som appendix.

Men Pusjkin planerade och skrev också ett tionde kapitel, eller åtminstone delar därav. Dess tema är dekabristupproret, det misslyckade försöket i december 1825 att avsätta kejsar Nikolaus I, som precis tillträtt tronen efter sin äldre bror Alexander I. Även om de bevarade fragmenten oftast är med i ryska utgåvor förekommer de mera sällan i översättningar.

I senaste numret av Slovo, en tidskrift för slaviska språk, litteratur och kulturer som ges ut av Uppsala universitet, översätter jag det som finns bevarat av detta tionde kapitel till svenska, såvitt känt för första gången.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *